www.ods-melnik.cz | Archiv Lampy na Náměstí Míru je třeba vyměnit 16.11.2019 22:32, Svátek má: Otmar a Mahulena
Lampy na Náměstí Míru je třeba vyměnit Tisk
Pondělí, 02 Leden 2012 14:26
Obracím se na Vás jako zástupce přípravného petičního výboru ve věci lamp, umístěných v historickém jádru našeho města. Projektová příprava revitalizace, realizovaná ve spolupráci s architekty,  trvala několik let a stála město jen za  projektovou dokumentaci částku více než půl milionu korun.

Několik let probíhalo připomínkové řízení, jehož účastníky byly volené i jmenované orgány města. Ne všichni byli spokojeni s projektem lamp od paní architektky Zajíčkové, které měly být vyrobeny podle jejího projektu na zakázku.

Já sama jsem preferovala lampy, umístěné na náměstí Míru historicky  jako první. Jednalo se o lampy navržené v roce 1862 architektem Lindsbauerem a sochařem Weselym. Repliky těchto lamp se vyrábí do dnešních dnů a jsou umístěny např. v pražské památkové zóně, v Mladé Boleslavi nebo třeba v Příbrami.
Místo něj paní architektka navrhla sériově vyráběné lampy italské výroby, které jsou nyní umístěny ve Svatováclavské ulici. Tento typ lamp byl samozřejmě oficiálně schválen jako součást projektové dokumentace revitalizace Náměstí Míru. S tímto kompromisem jsem se nakonec smířila, stejně jako většina obyvatel Mělníka. Jsou decentní a do historického centra Mělníka docela dobře zapadnou.

Když jsem se však dozvěděla, že tyto lampy na Náměstí Míru v rozporu se schválenou projektovou dokumentací umístěny nebudou z důvodu zvýšení jejich ceny o 100%, a že bylo během jediného dne rozhodnuto proti  vůli památkářů a bez vědomí zastupitelstva města o jejich nahrazení lampami, které jsou do centra historického města naprosto nevhodné (a nejen do centra), lampami, které vidíme u parkovišť nákupních středisek, u vojenských seřadišť, lampami které hyzdí centrum města a naprosto devalvují proběhlou revitalizaci, lampami které dokonce ani nesvítí, cítila jsem, že v zájmu našeho města musím reagovat.

Je naprosto lhostejné, kolik elektrické energie tyto lampy ušetří. Šetřit elektrickou energii mohou na jiných místech města, kam bych je doporučila přemístit.

Pro Vaši informaci cena jedné ošklivé lampy na náměstí Míru činí přes 60 000,- Kč.

Myslím si, že starobylé centrum města si zaslouží lampy, na které se my i jeho návštěvníci budeme moci bez pocitu hnusu dívat a mít z nich dobrý pocit.

Genius loci tohoto místa, ani my Mělničáci si takové lampy nezasloužíme. Tento můj názor sdílí většina obyvatel našeho města, počínaje, jak se domnívám, i většinou jeho zastupitelů a úředníků.

Mé stanovisko je podporováno i napříč politickými stranami, a já věřím, že rozumní lidé v tomto městě společně prosadí odstranění a přemístění těchto nevhodných lamp z centra města.

Nejsem člověk, který jen kritizuje. Nabízím řešení, které spočívá ve výměně těchto lamp za typ lamp, který je použitý ve Svatováclavské ulici a který odpovídá schválené projektové dokumentaci pro revitalizaci Náměstí Míru. Postupně by pak měl být stejný typ lamp použit v celém historickém jádru našeho města.

Jolana Sabolová
místopředsedkyně MS ODS