www.ods-melnik.cz | Archiv TOP 09 útočí na (mělnické) vinaře 15.11.2019 22:33, Svátek má: Leopold
TOP 09 útočí na (mělnické) vinaře Tisk
Středa, 08 Únor 2012 19:01
Nedávný požadavek ministra financí ČR a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na zavedení spotřební daně na víno je nutné odmítnout.

Vinařství v České republice a tím více vinařství v českých krajích je pod stále větším tlakem dovozu levných vín jihoafrické a jihoamerické produkce. Podmínky vinařů v okolních členských zemí EU jsou doposud stále výhodnější, než podmínky vinařů u nás. V situaci, kterou navíc ovlivňuje zvýšení sazeb DPH, růstu cen energií a pohonných hmot, které se také promítají do cen potravinářských výrobků, ale i životních nákladů občanů celkově, je pak navrhované zavedení spotřební daně ve výši 10 Kč na 1 litr pro naše vinaře nesmírně komplikující a v řadě případů může vést i k jejich likvidaci.

České vinařství a tím více vinařství na Mělnicku neodmyslitelně patří k nejhlubším tradicím naší země. Lze říci, že náleží k tradicím české státnosti.  Před rokem 1989 nemělo zrovna na růžích ustláno. Nedopusťme, aby v momentu, kdy se opět dostalo na evropskou úroveň, bylo zasaženo takto citelnou ranou. Je s podivem, že toto všechno si politická strana, která má v názvu slova „tradice“ a „odpovědnost“ vůbec neuvědomuje.

Rada MS ODS Mělník